HTML

Indafotó képek

Archívum, az összes cikk

Friss topikok

2011.02.15. 20:20 Magyarországom

Európa másolja az Orbán kormány politikáját

Úgy tűnik, Magyarország egy kísérleti telep az új gazdasági mechanizmusok, új politikai irányvonalak kipróbálására.

A fejlett gazdaságok, kivárják egy-egy magyar döntés hatásait, tesztelik az ellenérdekelt felek reakcióit és ha nem volt túl nagy az ellenállás csöndben ők is hasznosítják a nálunk szerzett tapasztalatokat és akár azonos névvel, esetleg kis változtatással vezetik be a politikába az új gondolatokat.

Az Orbán kormány mintájára Angela Merkel német szövetségi kancellár a kormányzati programot jobban figyelembe vevő bizalmasát és tanácsadóját teszi meg a Bundesbank elnökének. Jens Weidmannra azután esett a választás, hogy a jelenlegi elnök bejelentette április végi lemondását. [spiegel.de]

Érdekes módon ezzel még az ellenzéki politikusok is egyetértenek. A jelenlegi jegybankelnök, azzal indokolta a távozását, hogy az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott vitájában nem kapott kellő politikai támogatást.
 
 
A Magyarországon 2010-ben bevezetett bankadót vezették be néhány hónapja Angliában, ahol idén már 2.5Md Font (kb. 800MdFt) bevételt remélnek ettől. AZ adó célja, hogy "megtéríttesse" velük a gazdaságnak általuk okozott kárt. Eredetileg fokozatosan kívánták bevezetni a bankokra kirótt illetékek, de a brit kormány szerint a bankrendszer állapota jobb, mint gondolták. [dehir.hu]
 
 
Az Európai Unió tagállamainak vezetői csütörtökön megállapodtak az EU2020 néven ismert, átfogó gazdasági programról. A program az EU 2011 és 2020 közötti gazdasági tervét foglalja magába, ennek része egy európai bankadó is.
 
 
Ausztriában már 2007-ben elindultak abba az irányba, hogy a gyermekek is kaphassanak választójogot. Első lépésként a 16 évesek szavazhattak 2008-ban.  
 
Úgy tűnik, hogy Magyarországot másolják az európai fejlett országok, pedig nem így van. Egyszerűen csak most jött el az ideje, hogy megváltozzanak a játékszabályok.
 
(Egyébként Kubában már 1976 óta 16 év a választási korhatár. Sokat változott a világ azóta, hogy 1971-ben már a nők is szavazhattak Svájcban.)
 
 
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszagom.blog.hu/api/trackback/id/tr32663799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása